W3C

  • W3C » 
  • Περιγραφή

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η Κοινοπραξία για τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web Consortium - W3C) δημιουργεί πρότυπα τεχνολογιών (standards/recommendations) με στόχο να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Παράλληλα αναπτύσσει δια-λειτουργικές τεχνολογίες (προδιαγραφές, οδηγίες, λογισμικό και εργαλεία) και δημιουργεί ένα φόρουμ ενημέρωσης και συλλογικής κατανόησης. Το W3C διατηρεί έδρες σε τρεις οργανισμούς σε τρεις ηπείρους: στο Massachusetts Institute of Technology (MIT) στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στο European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) στην Ευρώπη και στο Keio University στην Ιαπωνία.

Από την ίδρυσή του το 1998 το Ελληνικό γραφείο του W3C, που εδρεύει στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο Κρήτης, αποτελεί το εθνικό κέντρο επαφής του W3C και είναι εξουσιοδοτημένο από την Κοινοπραξία τόσο για την εγγραφή νέων μελών, όσο και για την ενημέρωση οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε τεχνολογίες αιχμής για την εξέλιξη των προδιαγραφών του Παγκόσμιου Ιστού.

Το Ελληνικό Γραφείο του W3C προωθεί τόσο τις τεχνολογίες του Ιστού στην ελληνική γλώσσα, όσο και την ελληνική συμμετοχή στις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις του W3C σε τεχνολογίες-κλειδιά όπως ο Σημασιολογικός Ιστός (Semantic Web) και η Πρωτοβουλία Προσβασιμότητας του Ιστού (Web Accessibility Initiative - WAI).

Μέσω της κύριας πύλης ενημέρωσης (www.w3c.gr) σχετικά με τις δραστηριότητες της Κοινοπραξίας στην Ελλάδα, το Ελληνικό Γραφείο παρέχει γενικές πληροφορίες για την Κοινοπραξία και το Ελληνικό Γραφείο (π.χ., συνέδρια, workshops), καθώς και μεταφράσεις Νέων, Δελτίων Τύπου και Τεχνικών Δελτίων του W3C. Με βάση την πληροφορία αυτή, το Ελληνικό Γραφείο συντάσσει και διανέμει ένα μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο. Παράλληλα, το Γραφείο συμμετέχει σε συνέδρια, διοργανώνει ενημερωτικές ημερίδες, και συμμετέχει σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την ευρωπαϊκή επιτροπή.

Τέλος, το Ελληνικό Γραφείο ενημερώνει το κοινό σε θέματα εξέλιξης των τεχνολογιών του Παγκόσμιου Ιστού και διατηρεί ένα δίκτυο επαφών στον ελλαδικό χώρο από οργανισμούς με δραστηριοποίηση σε τεχνολογίες του Ιστού (Ερευνητικά Κέντρα, Τεχνολογικά Πάρκα, εταιρίες σε τεχνολογίες αιχμής και τηλεπικοινωνιών).